Inhoud

Agenda

  • 29 april tot 1 mei: lente-weekend voor leden, in de Biopluktuin te Oostende
  • 14-15 mei: kampbegeleiderstraining
  • 4 juni: voorbereidingsdag VIA Nederland voor wie ook werkkamp vertrekt; ook toegankelijk voor wie met VIA België op kamp gaat
  • 25 juni: voorbereidingsdag voor vrijwilligers die door VIA België op werkkamp uitgestuurd worden (maar mensen van VIA Nederland mogen ook komen)

Inleiding

Welkom in het e-zine van VIA!

Het jaar snelt weer als een trein vooruit. Intussen zijn we bij VIA al een tijdje op kruissnelheid gekomen, en engageren we ons deze zomer voor een ambitieuze 11 Work@World werkkampen. Heb je heel toevallig zin om zo'n kamp mee te begeleiden? Dat kan nog, lees vooral verder!

We hebben ook nog een pracht van een lange termijn EVS-uitwisseling in de aanbieding! Als de woorden "samenwerken", "bijleren", of "duurzaamheid" je als muziek in de oren klinken, ben jij misschien wel de geknipte persoon om de gelegenheid met beiden handen aan te grijpen! Meer informatie vind je in dit E-zine.

Veel leesplezier! Groetjes van VIA!

Lange termijn-uitwisseling in het GAP-project

VIA presenteert: een unieke buitenlandse uitwisseling waar je kan meelopen in een project dat zich met samenwerking, betrokkenheid en leerprocessen bezighoudt. Dit alles met een sterke focus op duurzaamheid.

Je krijgt meer bepaald de kans om mee te werken in het project GAP Academy, georganiseerd door GAP Zweden. "GAP" staat voor Global Action Plan, dit is de naam van een organisatie die massa's ervaring heeft in internationale samenwerking, duurzaamheid, en mensen hierover bewust maken. Die opgebouwde ervaring willen ze overdragen een een jonge generatie vrijwilligers. Dit is dus het punt dat jij op de proppen kan komen!

Wees er wel als de kippen bij! Het project gaat al van start op 1 juni dit jaar, in Stockholm (Zweden) en duurt een volledig jaar tot 31 mei 2017. Je kan deelnemen aan het EVS-programma (European Voluntary Service) als je tussen 18 en 30 jaar oud bent. Het EVS-programma voorziet een budget om te voorzien in je accommodatie en voeding en om je reiskosten terug te betalen. Meer praktische details en achtergrond kan je vinden op onze website.

Kampbegeleider, een apart paar schoenen

Op werkkamp gaan is tof, leerzaam, en wordt steevast als een mooie levenservaring betiteld door de mensen die van zo'n project terugkomen.

Op een werkkamp is ook altijd iemand aanwezig die zich met de vrijwilligers bezighoudt, alles wat in goede banen leidt, een oogje op de logistiek houdt en de noden van het project naar de groep internationale vrijwilligers vertaalt. De begeleider doet dus het hele kamp mee, maar heeft een beetje een andere functie.

Je voelt ons al komen: we willen je uitdagen in de schoenen van een kampbegeleider te gaan staan! Momenteel hebben we nog een uiteenlopende keur aan mogelijke kampen waar nog geen begeleider voorzien is, met kleurrijke namen als De Wereldwerf, De Wroeter, Meihof Lint, Ter Dennen, De Biopluktuin, Fiesta Mundial, Boombal, en Dorlou. Op onze website hebben we een actuele lijst met wat meer uitleg over de projecten neergezet.

Binnen enkele weken organiseren we een degelijke voorbereiding op je taak als begeleider: onze training gaat door van 14 tot 15 mei!

Laat je snel iets van je horen aan via@viavzw.be?

Kampervaring: Sports, Health and Ecology in Duitsland

Wouter deed vorig jaar naar een Work@World project, en verhaalt zijn wedervaren.

Twee jaar geleden ging ik met een oude bekende vriend op reis doorheen Duitsland. Op één van onze overnachtplaatsen was een SCI werkkamp aan de gang. Toen ik de bezigheid en dialoog als toeschouwer meemaakte, besefte ik dat dit helemaal goed was.

Terug van reis maakte ik de nodige regelingen en plande mijzelf in voor een werkkamp regio Berlijn. De locatie is een natuurlijk bewerkt overstromingsgebied en zit vol pracht met natuur en leven. Hier vertoeven voelde aan als een verademing van een drukkende maatschappij en met het internationale gezelschap kwam een nieuw soort beleving.

Het twintigtal –dat wij waren- moest in de eerste plaats samenleven en werken. De kampbegeleiding was zeer open en democratisch. Er was en is zoveel bij te leren qua mens en arbeid.

Het accent ligt in de eerste plaats op interculturele dialoog en pas daarna op werkefficiëntie. Dat moet ook wel als je een Mexicaan, een Taiwanees en een Belg een kasseiwegje laat bouwen. Het resultaat was schitterend & de begeleiding was aanwezig onder de vorm van professionele stoere Duitse tuinarbeiders waarvan het wederzijds respect zeker even groot was.

In ons vrij weekend bezochten we, zowel in groep als individueel, Berlijn. De Paleizen vielen in de smaak & de kunstwijk Mitte werd bewonderd.

SCI brengt welwillende mensen samen en opent de wereld door een manier van respectvol samenwerken. Het is treffend om de oprichtingsgedachte van de wereldoorlog in gedachte te houden om dit geluk beter te kunnen begrijpen en ervaren.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.