Naar aanleiding van de actualiteit organiseren CIMIC en VIA vzw een lezing over de rol van de EU en de NAVO in de aanloop naar en ontwikkeling van het huidige conflict in Oekraïne. We nodigen sprekers uit die met kennis van zaken komen spreken over hun visie of ervaring met het conflict. Nadien volgt er een debat met aansluitend vragen van het publiek. 

Het debat wordt gemodereerd door Dries Lesage.

  • 18:30-19:00 Onthaal
  • 19.00-19.15 Introductie
  • 19.15-19.35 Marc Botenga
  • 19.35-19.55 Irina Petrova
  • 19.55-20.15 Mark Demesmaeker
  • 20.15-20.30 Alona Lyubayeva
  • 20.30-20.45 Pauze
  • 20.45-21.30 Debat panelleden
  • 21.30-22.00 Vragen publiek

 

Wanneer?

      Donderdag 23 april 2015, 19.00

Waar?

      De Ham - Mechelen
      Raghenoplein 21 bis
      2800 Mechelen

 

Toegang is gratis, maar er dient wel vooraf gereserveerd te worden. Voor reservatie gelieve te mailen naar: activiteiten@viavzw.be

 

OVER DE SPREKERS

Dries Lesage is docent aan het Ghent Institute for International Studies aan de UGent. Zijn onderzoek handelt over internationale politiek, meer bepaald multilaterale samenwerking (VN, G8/G20, IMF, OESO, …) en internationale belastingpolitiek. Daarnaast heeft hij een grote interesse voor alles wat met Turkije te maken heeft.

 

Marc Botenga is jurist en specialist buitenlands beleid van de PVDA. Hij volgt in dat kader het dossier Oekraïne op. Daarnaast schrijft hij artikels voor media zoals DeWereldMorgen. Hij staat ook bekend om zijn uitgebreide kennis over het Midden-­Oosten.

 

Irina Petrova is een doctoraats-studente aan de KU Leuven. Haar doctoraat betreft een comparatieve analyse over het buitenlands beleid van Rusland en de EU in de regio van Oost-­Europa. Haar master geschiedenis behaalde ze in Rusland en haar master overheidsbeleid in Duitsland. 

 

Mark Demesmaeker (N-­VA) zetelt in het Europees Parlement in de ECR-­fractie (Europese Conservatieven en Hervormers). Hij is ECR-­coördinator in de mensenrechten-commissie. In die hoedanigheid, maar ook vanuit persoonlijke interesse voor het land, bezocht hij Oekraïne al vele malen.

 

Alona Lyubayeva is Oekraïens van origine, maar kwam in haar twintiger-­jaren naar Leuven om een master Economie te behalen. Uiteindelijk werd het een master European Studies met doctoraat. Nu staat ze bekend als Vlaams Diversiteitsambtenaar.