***UPDATE***UPDATE***UPDATE***UPDATE***UPDATE***
Find information and follow the updates about the COVID-19 pandemic from here.
Wij kiezen ervoor om in 2020 geen vrijwilligers meer uit te sturen met subsidies van de Europese Commissie naar het buitenland volgens de European Solidarity Corps. Wij hebben al onze vrijwilligers veilig thuis gekregen voor de volledige quarantaine, bedankt voor jullie begrip! In 2021 herbekijken we de situatie.
Wij kiezen ervoor om in 2020 geen vrijwilligers meer uit te sturen met subsidies van de Europese Commissie naar het buitenland volgens de European Solidarity Corps. Wij hebben al onze vrijwilligers veilig thuis gekregen voor de volledige quarantaine, bedankt voor jullie begrip! In 2021 herbekijken we de situatie.
Onder European Solidarity Corps (voorheen bekend als European Voluntary Service) verstaan we vrijwilligerswerk met subsidies van de Europese Commissie. De mogelijkheden en thema's zijn zeer divers: van natuurbescherming tot sportprogramma's en muziekscholen en met doelgroepen van onder andere kinderen, dove jongeren, ouderen, minderheden, scholen en dieren.
Qua mogelijkheden kan VIA ondersteuning geven bij:
Erasmus+ is het uitgebreide Europese subsidieprogramma voor onderwijs, jeugd en sport. Zo kan je via dit programma ook studeren of werken in het buitenland. Vanuit VIA kan je met ESC vrijwilligerswerk te doen in Europa. De EU wil met het Erasmus+ programma de uitwisseling en kennis tussen Europese jongeren stimuleren. Aan de basis staat de gedachte dat ervaringen zoals ESC van cruciaal belang zijn om mensen – ongeacht hun leeftijd of achtergrond – de kans te geven zich voortdurend te ontwikkelen. Check voor meer informatie de lijst met soorten projecten/thema’s. Kies welk programma bij je past. Dien een dossier in bij de Europese Commissie samen met VIA om subsidies aan te vragen.
Na goedkeuring:
Individueel vrijwilligerswerk in het buitenlandMet dit programma kun je 2 tot 12 maanden vrijwilligerswerk in Europa doen, waarbij vrijwel alle onkosten worden vergoed! Dit programma is speciaal voor jongeren ouder dan 18 jaar en jonger dan 30.
Procedure esc-dossier
Een EVS project wordt grotendeels door de Europese Unie (EU) betaald. Daarom moet eerst een subsidieaanvraag bij de EU ingediend worden. De EU heeft drie vaste momenten per jaar de mogelijkheid om een subsidieaanvraag in te dienen, in februari, april en oktober.
In de volgende stappen lees je hoe je aanmelding verloopt en hoe je kan beginnen met het zoeken van een project. Kan je niet meer zo lang wachten en wil je eerder vrijwilligerswerk doen? Laat het ons dan ook weten! Soms zijn er projecten beschikbaar die al wel subsidie ontvangen maar nog geen vrijwilliger hebben en kan je al eerder op dit project aan de slag. Via het formulier links onderaan op de website meld je je aan. We nemen zo snel mogelijk contact met je op en plannen een kennismakingsgesprek in. Tijdens dit gesprek zullen de mogelijkheden besproken worden en kun je al je vragen stellen. kandidaat stellen
VIA vzw is geaccrediteerd als zend-organisatie en heeft het Quality Label. Na een kennismakingsgesprek op kantoor en de bevestiging van VIA vzw dat wij jouw zend-organisatie worden, kan je aan de slag. Indien je al een project gevonden hebt, maar nog geen zend-organisatie kan je ook steeds contact met ons opnemen op via@viavzw.be. Afhankelijk van het aantal huidige vrijwilligers in het buitenland en de huidige planning, helpen we je graag verder.
Je kan reageren op oproepen van organisaties die op zoek zijn naar een vrijwilliger, of je kan zelf organisaties benaderen met de vraag of ze een vrijwilliger kunnen gebruiken. In de nieuwe structuur (2019) van ESC zoeken organisaties zelf in de database naar geschikte kandidaten. Het is dus belangrijk dat je hier ingeschreven staat: https://europa.eu/youth/solidarity_en Veel organisaties echter laten de zoektocht nog over aan jou. De database is groot en is helaas niet altijd up-to-date. VIA vzw heeft door jarenlange ervaring goede contacten met partners in het buitenland, we helpen je graag verder! Een overzicht van deze organisaties kan je in deze database vinden: europa.eu/youth/volunteering/evs-organisation_en De partnerorganisaties sturen met grote regelmaat een bericht naar ons als ze op zoek zijn naar een EVS-vrijwilliger. Dit noemen wij 'open calls' of Oproepen, dewelke we publiceren op onze website en facebook, en sturen we deze zo snel mogelijk door naar zoekende EVS'ers. subsidie aanvraag
Als je een project hebt gevonden dat bij je past, regelen wij – in overleg met de ontvangende organisatie in het land van jouw project - de voorwaarden voor de subsidieaanvraag die door jouw projectorganisatie wordt ingediend. Wij zorgen dat dit voor de deadline van februari, april of oktober gebeurt. Indien je een project hebt gekozen dat al een aanvraag heeft ingediend én goedgekeurd werd, is deze stap niet belangrijk. GOEDKEURING PROJECT
Ongeveer twee maanden na de subsidiedeadline (de ervaring leert dat het gemiddeld twee tot drie maanden duurt), hoor je of de subsidie wordt toegekend. Gelukkig is dit bijna altijd het geval en kan je nu dus echt inpakken en - bijna - wegwezen!
Voor vertrek krijg je nog een pré-departure training van ons Nationaal Agentschap JINT. . Tijdens je project Je belangrijkste bezigheid in het buitenland is natuurlijk je EVS project, waar je tussen de 30-36 uur per week aan besteedt. Daarnaast krijg je twee keer (aan het begin en halverwege) een training ter plaatse met tips om het beste uit je EVS-tijd te halen en andere EVS'ers in het land te leren kennen. Je leert de taal steeds steeds beter, leert jezelf kennen en jezelf overtreffen! Ter plaatse krijg je een mentor toegewezen die je begeleidt. Tot slot heb je natuurlijk vanuit VIA een mentor waar je maandelijks contact mee hebt en met wie je ervaringen en vragen kan delen. terugkomst
Na afloop heb je een afrondend gesprek met je mentor van VIA. Daarnaast verwacht de EU dat je een evaluatie schrijft. Dit verslag is nodig om je EVS project af te ronden.
Geef je ervaringen door Ben je terug van EVS? Wij zijn benieuwd hoe je EVS avontuur is geweest en graag delen wij dit op onze website. Jouw verhaal helpt om ook andere jongeren bekend te maken met EVS. Neem contact met ons op als je jouw verhaal wilt vertellen. verslag (verplicht)
De EU verwacht dat je een evaluatie schrijft. Dit verslag is verplicht om je ESC-project te kunnen afronden, maar natuurlijk helpt de organisatie in het buitenland en VIA je hierbij.
deel je ervaring
Wij zijn ook benieuwd hoe je ESC avontuur geweest is! En graag delen wij dit op onze website. ESC is een erg onbekend programma in Vlaanderen. Jouw verhaal kan helpen om ook andere jongeren enthousiast te maken en op ESC avontuur te gaan! Zo voldoen we ook aan de afspraken die we met jouw projectorganisatie hebben gemaakt.
Een EVS project is altijd transnationaal tussen 2 of meerdere landen.
In deze landen kan je een EVS project doen:
Organiseer jouw eigen Solidariteitsproject!
|